לסייע לאנשים עם מוגבלויות - לתקשר, ללמוד ולהיות יותר עצמאיים

דיבור - תקשורת תומכת וחליפית וטכנולוגיה מסייעת
על החברה

החברה נוסדה על ידי דר' יוסי בלום - אבא של מתן, כיום בן 26 המשתמש כבר למעלה מ- 18 שנים במחשב צמוד לתקשורת תומכת וחליפית. מתן נולד עם מוגבלות שכלית התפתחותית - הוא אדם שמח ותקשורתי אך אינו מדבר כלל. יוסי הוא איש מחשבים בעל ניסיון עשיר בפיתוח ויישום מערכות תוכנה, שהקים את חברת 'דיבור' מתוך מטרה להתמודד עם הקשיים שבשימוש במחשב לצרכי תקשורת תומכת וחליפית (מחשב תקשורת) ומתוך שאיפה לקדם את התחום ולעודד את השימוש "במחשב כפה".

עם השנים התרחבה פעילות החברה לתחומים נוספים הקשורים בסיוע לבעלי מוגבלויות לתקשר, לשלוט במחשב באופן מלא ולהשיג יותר עצמאות בחיי היומיום.

התחומים בהם פועלת החברה הם:

דיבור מתמחה כיום בפיתוח, התאמה לשוק הישראלי, שיווק והטמעה של טכנולוגיות המסייעות לאנשים בעלי מוגבלויות. קהל המשתמשים במוצרי החברה הוא מגוון ביותר – ילדים מבוגרים וקשישים ובעלי טווח רחב של יכולות מוטוריות וקוגניטיביות.
תחומי הפעילות העיקריים שלנו:
1. תקשורת תומכת וחליפית (תת"ח)
2. שליטה מלאה במחשב
3. שליטה בסביבה
4. חינוך מיוחד
5. מערכות מיקוד מבט
6. מחשבי תקשורת
7. אמצעי הנגשה נוספים
בכל אחד מהתחומים החברה מספקת הן את המוצרים הרלבנטיים והן שירותי הטמעה, הדרכה ותמיכה. השירותים השונים מסופקים במגוון אפשרויות – עבור משתמש מסוים, לצוותים החינוכיים והטיפוליים העובדים עם מספר משתמשים והדרכות בפורומים רחבים יותר. מאז הקמתה, הפכה דיבור לחברה המובילה בתחום פתרונות התת"ח בישראל והיא ממשיכה להשקיע בהתאמת מוצרים מובילים מהעולם לצרכי השוק הישראלי, ובפיתוחים מקוריים משלה לשוק זה.

רקע מקצועי:

יוסי הוא דר' לחקר ביצועים ובעל ניסיון של מעל 25 שנים בפיתוח ויישום מערכות תוכנה מורכבות. בעשור האחרון הוא צבר ניסיון רב באפיון, פיתוח והטמעה של פתרונות בתחום התת"ח, מיקוד המבט והחינוך המיוחד. בנוסף - צוות החברה כולל אנשי תוכנה ואנשי תמיכה מנוסים. לאורך כל הדרך החברה עובדת בשיתוף פעולה עם קלינאיות תקשורת מובילות מישראל, וחלק ממוצריה הם פרי אותו שיתוף פעולה מבורך.

יוסי מספר על התהליך שעברנו

הרומן של מתן (ושל המשפחה) עם תקשורת תומכת וחליפית החל כשמתן היה בן 4. ההתחלה הייתה עם ספר תקשורת שצמח במהירות לספר עמוס המכיל כ- 1,200 סמלים. המעבר למחשב התרחש כעבור מספר שנים, כאשר מתן היה בן 8. המעבר לשימוש במחשב היה תהליך ארוך ומורכב – הידע והכלים שהיו בארץ היו מוגבלים מאוד והיה צורך "להמציא גלגל" – למצוא את התוכנות הנדרשות, למצוא מחשב תקשורת מתאים שיוכל לעבוד ב"תנאי שטח" קשים ולגבש תפיסה לגבי ארגון המילים והדפים במחשב.

בסופו של דבר, ואחרי השקעת זמן רבה מאוד, קיבל מתן את מחשב התקשורת הנייד ומאז הוא מסתובב איתו כל הזמן בבית, בבית הספר, בקניות, בטיולים ובכל מקום בו הוא נמצא. המחשב נהפך ל"פה" של מתן וכולנו – המשפחה, החברים והצוות בבית הספר – מתייחסים אליו כך.

בזכות השימוש במחשב מתן נמצא היום בקשר שוטף עם העולם – עם המשפחה, עם חברים, עם הצוות בבית הספר ועם אנשים אותם הוא פוגש ברחוב. המחשב נתן למתן המון ביטחון והמון יכולת והפך אותו ל"אטרקציה" המושכת המון תשומת לב חיובית! מתן משתמש במחשב להביע את רצונותיו ואת תחושותיו ("אני מתרגש", "אני כועס" וכד'), הוא מספר לנו ולעצמו את חוויותיו ומדבר על מה שאמור לקרות. מתן עונה על שאלות ומתאר במילים כמעט כל דבר שהוא רואה סביבו. בהמשך ליישום המחשב אצל מתן, הייתי מעורב ביישום התוכנה אצל ילדים אחרים – מרביתם אוטיסטים. ההתחלה הייתה עם בני כיתתו וההמשך היה עם ילדים נוספים מהסביבה הקרובה והרחוקה.

עם הזמן נחשפתי לעוד ועוד צרכים של ילדים ומבוגרים אחרים, וכך נעשיתי מעורב בתחום מיקוד המבט ובתחום של פיתוח תכנים למשתמשי הטכנולוגיות השונות. גיליתי (ולא במפתיע) שגם בתחומים אלה הפיתוח וההתאמה של הפתרונות הנכונים דורשים הבנה מעמיקה של צרכי המשתמשים בצד הבנה של תחומי התוכנה והחומרה.

כאבא לילד שלא מדבר אני מאמין שהמחשב הוא האמצעי המועדף של תקשורת תומכת וחליפית וכי יש לו יתרונות ברורים ומהותיים על פני כל האמצעים האחרים. המחשב הופך את המשתמש לעצמאי, הופך אותו ליותר "נורמלי" (כי הוא "מדבר" כמו כולם) ומחזק מאוד את הדימוי העצמי שלו ואת הדימוי שלו בעיני הסביבה. ההתפתחויות של השנים האחרונות בתחומי התוכנה והחומרה מאפשרות לנו לשאוף אף רחוק יותר מבחינת הפתרונות שאנו מספקים - תקשורת כוללת ולא רק דיבור, שליטה מלאה ונוחה במחשב במגוון רחב של אמצעי הנגשה, ושליטה בסביבה. כל אלה משפרים את יכולותינו לתת למשתמש חוויה של יותר עצמאות ושליטה בחייו.

כשהקמתי את דיבור היה בשוק חוסר בכלי תוכנה מתאימים בעברית ובערבית, מגוון מצומצם של מחשבי תקשורת ומגוון מצומצם ויקר מאוד של מצלמות מיקוד מבט וזרועות. המשתמשים הפוטנציאליים נאלצו לשאת בעלויות כבדות בעצמם, או להמתין זמן ארוך עד לגיוס המימון לפתרונות להם היו זקוקים. היום הדברים שונים – גם בזכות כניסת הפתרונות לסל הבריאות, וגם עקב היצע רחב יותר של פתרונות ותכנים לשוק הישראלי. אני שמח שהיה לדיבור חלק מסוים בשינוי, ושמח להמשיך בעבודה זו בשיתוף פעולה עם עוד גופים רבים העובדים למען האוכלוסיות הנזקקות לפתרונות אלה


למידע נוסף התקשרו ל - 077-2114010 או שלחו אימייל ל - info@d-bur.com