סל הבריאות ותקשורת תומכת וחליפית

החל משנת 2015 שירותי סל הבריאות הורחבו ומכשירי תקשורת תומכת וחליפית (תת"ח) הוכללו בסל. במסגרת הרחבה זו ה"אוכלוסייה הזכאית" יכולה לקבל מימון מלא לגריד 3 ולמספר מוצרים נלווים, למערכות מיקוד מבט ואמצעי הנגשה אחרים ועוד.

רכזנו עבורכם את המידע החשוב ביותר בנושא, בצורה של שאלות ותשובות. לחץ על שאלה על מנת לראות את התשובה.


ההגדרה המשמשת את משרד הבריאות היא - "מערכות המאפשרות למשתמש בהן יכולת תקשורת באמצעות מסרים מוקלטים או מוקלדים המחליפים דיבור. שימוש במערכות אלו מאפשר לאנשים ללא יכולת דיבור או עם מובנות דיבור ירודה להביע את עצמם ובכך לתקשר באופן מיטבי ועצמאי, ככל שניתן, עם סביבתם."
על פי הגדרת המשרד – "אנשים שאינם יכולים לקיים תקשורת מילולית ושאינם יכולים להיעזר במכשירי פלט קולי או לוחות תמונות או טאבלטים (כגוןiPAD ) לצורך תקשורת ואשר מחשבי התקשורת יאפשרו להם תקשורת יעילה."
הגדרת זכאות זו כוללת למעשה שני מרכיבים – (1) קיים צורך במכשיר ופתרונות פשוטים יותר אינם מספקים את הצורך (2) השימוש במכשיר מאפשר שיפור משמעותי בתפקוד התקשורתי בחיי היומיום.
התהליך הוא בן שניים או שלושה שלבים, בהתאם לציוד המבוקש.
בהגשת בקשה ללא מערכת מיקוד מבט - שני שלבים:
1. קלינאי/ת תקשורת של קופת החולים או המסגרת הטיפולית מגיש "בקשה להשאלת מכשיר תקשורת חלופית לצורך התנסות" (קישור לבקשה בתחתית עמוד זה - "נספח א").
2. לאחר האישור, ועם תום תקופת ההתנסות, יוגש דו"ח מפורט על מידת ההצלחה של המועמד, ובהתאם לדו"ח יקבע אם הוא יקבל מכשיר באופן קבוע או לא (קישור ל - "טופס חוות דעת מלא" בתחתית עמוד זה - "נספח ב").
בהגשת בקשה הכוללת מערכת מיקוד מבט - שלושה שלבים:
1. קלינאי/ת תקשורת של קופת החולים או המסגרת הטיפולית מפנה את המועמד לקבלת המכשיר.
2. לאחר ההפניה (או בצמוד אליה) מתקיים מפגש הנגשה עם המועמד והקלינאי/ת המפנה. בהתאם לדו"ח שהקלינאי/ת ממלא/ת בתום המפגש ("בקשה להשאלת מכשיר תקשורת חלופית לצורך התנסות", קישור לבקשה בתחתית עמוד זה), המועמד יקבל מערכת להתנסות של 3 חודשים.
3. לאחר האישור, ועם תום תקופת ההתנסות, יוגש דו"ח מפורט על מידת ההצלחה של המועמד, ובהתאם לדו"ח יקבע אם הוא יקבל מכשיר באופן קבוע או לא (קישור ל - "טופס חוות דעת מלא" בתחתית עמוד זה).
- המשרד נותן מימון מלא לזכאים שמקבלים את הציוד דרכו.
- המשרד אינו נותן החזרים כספיים למערכות שנרכשו באופן פרטי.
המכשירים נקבעים ההתאם להמלצת הקלינאי/ת, ומשתנים בין אנשים שונים. הרשימה כוללת –
- מחשב תקשורת, מוקשח או לא, בהתאם לצורך.
- תוכנות מתאימות – גריד, הקלטות קול, מנוע דיבור סינטטי, סמלים, לוחות מוכנים.
- אמצעי הנגשה מתאים (אם יש צורך) – מערכת מיקוד מבט, עכבראש, מצביעים שונים.
- עם מערכות מיקוד מבט או המתגים, מסופקים גם עמוד או זרוע שולחנית. במקרים מסוימים תסופק גם זרוע לכיסא גלגלים.
את הבקשה להשאלת מכשיר לתקופות ניסיון וכן את הבקשה לקבלת מכשיר באופן קבוע יש להגיש ליחידה למכשירי שיקום וניידות באמצעות דוא"ל, פקס או דואר:
1. דוא"ל: shikum_natali@MOH.HEALTH.GOV.IL
2. פקס: 03-9135864

לחץ על הקישור על מנת לעבור לדף מידע של משרד הבריאות, הכולל מידע מפורט יותר

לחץ על הקישור על מנת לעבור לטופס בקשה להשאלת מכשיר תקשורת תומכת וחלופית לצורך התנסות - נספח א. הקלינאי/ת צריך למלא טופס זה לאחר מפגש ההנגשה.

לחץ על הקישור על מנת לעבור לטופס חוות דעת מלא – המלצה לאחר תקופת התנסות - נספח ב. טופס זה ימולא ע"י הקלינאי/ת בתום תקופת ההתנסות.

אם יש לכם שאלות נוספות, או אם אתם זקוקים לסיוע נוסף – אל תהססו לפנות אלינו בדוא"ל, דרך האתר, או בטלפון!