התנסות בכתיבה באמצעות מיקוד מבט

כתיבה באמצעות מיקוד מבט מאפשרת לאנשים להקליד אותיות, מילים ומשפטים באמצעות העיניים, גם כאשר אינם יכולים להשתמש במקלדת רגילה. הכתיבה יכולה לשמש לתקשורת פנים אל פנים, להתכתבות, ללמידה, לעבודה ולהשתתפות במגוון פעילויות יומיומיות.

עבור אדם שכבר יודע לקרוא ולכתוב, מיקוד מבט עשוי לאפשר שימוש במיומנויות קיימות באמצעות אמצעי נגישות חדש. עבור אנשים שנמצאים בתהליך רכישת אוריינות, ההתנסות יכולה להשתלב גם בלמידת הקריאה והכתיבה.

חשוב לזכור שהיכולת לבחור אותיות באמצעות המבט אינה זהה ליכולת לכתוב באופן יעיל ונוח. הכתיבה דורשת רצף של בחירות, ולעיתים גם מעבר בין אזורים במקלדת, תיקון טעויות ושימוש בפעולות נוספות. לכן כדאי לבחון לא רק אם האדם מצליח להקליד, אלא גם מה נדרש ממנו כדי לכתוב מסר שלם.

במפגש ההנגשה הראשוני – מאיפה מתחילים?

נקודת ההתחלה תלויה ביכולות האורייניות של האדם, בניסיונו הקודם בכתיבה ובמטרות ההתנסות.

גם עבור אדם אורייני, השימוש בעיניים להפעלת המחשב עשוי להיות חדש ולא מוכר. אפשר להתחיל בפעילות קצרה שמאפשרת להכיר את אופן ההפעלה ואת תגובת המערכת למבט, אך אין הכרח לעבור דרך פעילויות משחקיות לפני ההתנסות בכתיבה. אפשר גם להתחיל ישירות במקלדת, בהתאם לאדם ולמה שכבר למדנו במהלך המפגש.

כדאי לבחור משימת כתיבה מוכרת ומשמעותית. למשל, הקלדת מילה או משפט, כתיבת הודעה למישהו, מענה בכתב על שאלה או ניסוח מסר שהאדם מעוניין לומר.

המטרה אינה לבחון מחדש את יכולות הקריאה והכתיבה של האדם, אלא לבדוק כיצד הוא מצליח להשתמש בהן באמצעות מיקוד מבט. ככל שמתאפשר, כדאי ללמוד כבר במפגש הראשוני אילו סוגי מקלדות ואפשרויות כתיבה עשויים להתאים לו.

סוגי מקלדות ואפשרויות כתיבה בגריד

בגריד קיימות אפשרויות שונות לכתיבה, הנבדלות זו מזו בסידור האותיות, בגודל התאים, במספר הבחירות הנדרש ובכלים המסייעים להקלדה.

מקלדות מלאות

במקלדת מלאה כל האותיות מוצגות על המסך, ואפשר לבחור אותן ישירות.

אפשר להתנסות במקלדת QWERTY, שבה האותיות מסודרות בדומה למקלדת מחשב רגילה, או במקלדת שבה האותיות מסודרות לפי סדר האלפבית.

מקלדת מלאה מאפשרת בדרך כלל להגיע לאות הרצויה בבחירה אחת, אך היא כוללת תאים רבים יחסית. עבור חלק מהאנשים, הצפיפות וגודל התאים עלולים להקשות על הבחירה באמצעות המבט.

כדאי להביא בחשבון גם את ההיכרות הקודמת עם סידור האותיות. אדם שרגיל למקלדת מסוימת עשוי להעדיף להמשיך להשתמש בסידור המוכר לו, גם אם קיימות אפשרויות אחרות.

מקלדות בשני צעדים – שישיות ותשיעיות

כאשר קשה לבחור אותיות במקלדת מלאה, אפשר להתנסות במקלדות שבהן הבחירה נעשית בשני שלבים.

בגריד קיימות, בין היתר, מקלדת שישיות ומקלדת תשיעיות. במקלדות אלה האותיות מחולקות לקבוצות: תחילה בוחרים את הקבוצה הרצויה, ולאחר מכן את האות מתוכה.

חלוקה זו מאפשרת להציג תאים גדולים יותר ולהפחית את הצורך בדיוק בבחירה בין אותיות קטנות וצפופות. עם זאת, היא דורשת יותר מבחירה אחת כדי להגיע לכל אות.

לכן, מקלדת בשני צעדים אינה בהכרח איטית יותר בפועל. עבור אדם שמתקשה לבחור במדויק במקלדת מלאה, היא עשויה לאפשר כתיבה רציפה ונוחה יותר, עם פחות טעויות ותיקונים.

כדאי להתנסות באפשרויות השונות ולבחון מה מאפשר לאדם לכתוב במאמץ סביר וביעילות.

מקלדות ומערכות כתיבה נוספות

לצד המקלדות המלאות והמקלדות בשני צעדים, קיימות בגריד גם אפשרויות כתיבה נוספות, ובהן מקלדת פשוטה, Text Talker ו־Fast Talker.

בבחירת מערכת כתיבה כדאי להתייחס לא רק לפריסת האותיות, אלא גם לאפשרויות שהיא מציעה לבניית מסרים, לשמירת מסרים ולהפקתם.

אין צורך להתנסות בכל האפשרויות במפגש הראשון. חשוב להכיר את המגוון ולבחור את המקלדות או מערכות הכתיבה הרלוונטיות לאדם.

כלים שיכולים להקל על הכתיבה

הקלדה באמצעות מיקוד מבט עשויה להיות איטית ומאומצת, במיוחד כאשר כל אות דורשת בחירה נפרדת. לכן כדאי להכיר כלים שיכולים להפחית את מספר הבחירות הנדרש להשלמת מסר.

ניבוי והשלמת מילים מאפשרים לבחור מילה שלמה לאחר הקלדת חלק מהאותיות שלה. עבור חלק מהאנשים הדבר עשוי להאיץ את הכתיבה באופן משמעותי.

עם זאת, השימוש בניבוי דורש מעבר בין אזור האותיות לאזור המילים המוצעות. כדאי לבדוק אם המעבר הזה נוח לאדם ואם הוא אכן מפחית את המאמץ ואת זמן הכתיבה.

משפטים ומסרים מהירים מאפשרים לבחור מסר שלם בלי להקליד אותו בכל פעם מחדש. הם יכולים להיות שימושיים במיוחד עבור מסרים שחוזרים לעיתים קרובות, כמו ברכות, בקשות, תגובות או משפטים אישיים.

אפשר לשלב בין הקלדה חופשית לבין מסרים מוכנים, בהתאם לצרכים ולהעדפות של האדם.

 

האם כתיבה היא תמיד הדרך המתאימה ביותר לתקשורת?

היכולת לקרוא ולכתוב אינה אומרת שהקלדה היא בהכרח הדרך הנוחה או היעילה ביותר לתקשורת בכל מצב.

גם אנשים אורייניים עשויים לבחור להיעזר בסמלים, במילים כתובות שניתן לבחור בשלמותן או במסרים מוכנים, במיוחד כאשר ההקלדה איטית או דורשת מאמץ רב.

למשל, אדם עשוי להעדיף הקלדה חופשית לצורך ניסוח הודעה אישית, אך להשתמש במסרים מוכנים במהלך שיחה מהירה. במצבים אחרים, בחירה במילה או במסר שלם עשויה להיות יעילה יותר מהקלדת כל אות בנפרד.

אפשר לשלב בין הדרכים ולבחון כיצד כל אחת מהן תומכת בתקשורת במצבים שונים.

מה חשוב ללמוד מההתנסות?

במהלך ההתנסות כדאי להתבונן בכמה היבטים הקשורים לנגישות וליעילות הכתיבה.

בחירת אותיות – האם האדם מצליח לבחור את האותיות שאליהן התכוון? האם יש אזורים במקלדת שבהם הבחירה קשה יותר?

ארגון המקלדת – האם סידור האותיות מוכר ונוח? האם מקלדת מלאה או מקלדת בשני צעדים מאפשרת שימוש יעיל יותר?

קצב ומאמץ – כמה זמן ומאמץ נדרשים לכתיבת מסר? האם האדם מצליח להמשיך לכתוב לאורך זמן? האם מתעייף מהר?

תיקון טעויות – מה קורה כאשר נבחרת אות לא רצויה? האם האדם מצליח למחוק, לתקן ולהמשיך בכתיבה? האם פעולות העריכה נגישות לו?

שימוש בניבוי מילים – האם הניבוי מקצר את זמן הכתיבה? האם האדם מצליח לאתר ולבחור מילים מוצעות בקלות?

כתיבת מסרים שלמים – האם האדם מצליח לכתוב את מה שרצה לומר? האם הוא נעזר במסרים מוכנים או בדרכי הבעה נוספות?

עצמאות בכתיבה – איזו תמיכה נדרשת כדי להתחיל לכתוב, להמשיך, לתקן ולהשמיע או לשלוח את המסר?

כדאי להתבונן גם במה שמשתנה בעקבות היכרות עם המקלדת, תרגול והתאמות. קושי ראשוני אינו מעיד בהכרח על כך שהמקלדת אינה מתאימה.

אלה היבטים שכדאי להכיר ולבחון לאורך התהליך, ולא רשימת מיומנויות שהאדם נדרש להפגין במפגש ההנגשה הראשוני. חלקם יתבררו רק במהלך תקופת ההתנסות, תוך כדי למידה והתאמות.

התאמת המקלדת לשימוש במיקוד מבט

הכתיבה דורשת לעיתים רצף ממושך של בחירות, ולכן התאמות קטנות עשויות להשפיע באופן משמעותי על הנוחות ועל יעילות השימוש.

אפשר לבחון שינויים בגודל התאים, במרווחים ביניהם, בזמן ההשהיה לבחירה ובארגון המקלדת. כדאי להתייחס גם למיקום אזור הכתיבה, לאזור ניבוי המילים ולנגישות של פעולות העריכה.

חשוב להביא בחשבון את היתרונות והחסרונות של כל התאמה. למשל, הגדלת התאים עשויה לשפר את דיוק הבחירה, אך גם לחייב חלוקה של האותיות לקבוצות ולהגדיל את מספר הבחירות הנדרש.

קושי לבחור אותיות במקלדת מלאה אינו מעיד בהכרח על יכולות הקריאה והכתיבה של האדם. במקרה כזה כדאי לבדוק התאמות ומקלדות אחרות שיאפשרו לו להביא לידי ביטוי את יכולותיו הקיימות.

המטרה היא למצוא איזון בין נגישות, יעילות ונוחות, תוך שמירה על האפשרות לכתיבה חופשית ומגוונת ככל האפשר.

מה הלאה?

כבר במפגש ההנגשה הראשוני אפשר לקבל מידע חשוב על האפשרות לכתוב באמצעות מיקוד מבט ועל סוגי המקלדות שעשויים להתאים לאדם. הצלחה בבחירת אותיות או בכתיבת מסר יכולה לסייע בזיהוי כיוונים להמשך, אך אין צורך להגיע בשלב זה לכתיבה מהירה או עצמאית לחלוטין.

בתקופת ההתנסות אפשר להמשיך לבחון מקלדות שונות, להתנסות בניבוי מילים ובמסרים מוכנים, לדייק את ההגדרות וללמוד כיצד האדם משתמש בכתיבה לאורך זמן.

כדאי לשלב את הכתיבה בפעילויות משמעותיות עבור האדם, כגון התכתבות, כתיבת טקסטים, חיפוש מידע או שימוש ביישומים דיגיטליים.

בחירת המקלדת והתאמתה הן חלק מתהליך מתמשך. המטרה אינה רק לאפשר הקלדה באמצעות העיניים, אלא למצוא דרכים שיאפשרו לאדם להשתמש בכתיבה לתקשורת ולהשתתפות בחיי היומיום, בהתאם לצרכיו ולהעדפותיו.


להמשך הקריאה

השתתפות בעולם הדיגיטלי באמצעות מיקוד מבט – שימוש ביישומים, בתוכן דיגיטלי ובכלים לתקשורת ולהשתתפות.

התאמת הגדרות ופתרון קשיים במיקוד מבט – התאמות שעשויות לשפר את הדיוק, הנוחות והיעילות של השימוש.

רוצים להתנסות במיקוד מבט?

ניתן לתאם עם צוות דיבור מפגש התנסות במיקוד מבט ללא עלות.

טלפון: 077-2114010
דוא״ל: info@d-bur.com