הכירו את הגריד: מדרג(א)ות

מדרג(א)ות

מטרת היישום היא אימון בכתיבה פונטית מלאה וביסוס הניקוד ברמות תמיכה שונות ובתיווך מדורג. הלמידה ביישום זה היא בכיוון Bottom up – מלמטה למעלה. רכישה הדרגתית מלמטה ללמעלה של יסודות הניקוד. היישום פותח בחברת דיבור כאשר עקרונות ההקניה והדירוג נבנו בליווי אנשי מקצוע מובילים בתחום רכישת הניקוד מבית ספר גשרים של אהל שרה.

למי מיועד?
היישום מיועד למשתמשים לומדי קרוא וכתוב בשלב רכישת הניקוד והכתיבה המצרפת.

מבנה היישום
היישום כולל מאות מילים לתרגול. המילים מחולקות על פי סדר הניקוד הנלמד בשיטות קריאה מקובלות: פתח, חיריק , חולם, סגול, שורוק. כאשר בכל רמת ניקוד יופיעו בתחילה רק מילים מאותו הניקוד ולאחר מכן יצטרפו מילים מניקוד קודם. כמו כן, המילים מוצגות על פי רמות מורכבות פרוזודית – בכל רמת ניקוד המילים מחולקות למבני מילה והברה בסדר קושי עולה.
כאשר משתמש מגיע למילה הרצויה על פי רמתו הוא יכול לכתוב אותה בחמש דרגות המהוות חמש רמות תמיכה עד להגעה לכתיבה פונטית מלאה.
סרטון הדגמה

חמש הדרגות

  • כתיבת צירוף פותח בלבד
  • סידור רצף הצירופים במילה
  • כתיבת המילה השלימה עם מספר מסיחים קטן
  • כתיבת המילה השלימה במקלדת בתמיכה חזותית מלאה
  • כתיבת המילה במקלדת בחיזוק רציף לבחירה נכונה

בכל אחת מדרגות הכתיבה, ישנו פידבק שמיעתי רציף המלווה את הכתיבה וכן חיזוק חיובי מגביר מוטיבציה בסיום. השימוש ביישום מקדם באופן משמעותי את רכישת הניקוד אצל המשתמש וכל זה באופן חוויותיי באייפד / במחשב של המשתמש. היישום אף מתאים לעבודה כיתתית בבתי ספר חינוך מיוחד. סדר הצגת המילים, רמות התמיכה והתיווך המדורג ביישום מציעים כלים ודרכים  לאנשי המקצוע להקניית יכולת הקריאה והכתיבה .

תוסף היגוי אות
היישום מגיע עם תוסף מיוחד נלווה שנקרא "היגוי אות" ומשתלב בדרגות התמיכה שתוארו לעיל. התוסף כולל סרטונים של ג'סטות – תומכי זיכרון לשליפת האותיות והניקוד. הסרטונים מייצגים שיטת טיפול שפותחה בבית ספר גשרים של אהל שרה לרכישת האותיות והניקוד.

שיטת טיפול היגוי אות
בבית ספר גשרים של עמותת "אהל שרה" פותחה שיטת טיפול שנקראת "היגוי אות". שיטה זו תומכת בהגייה וברכישת קריאה וכתיבה ועובדת על האספקטים הפונולוגיים של השפה. שיטת "היגויאות" נבנתה בשיתוף של צוות קריאה בהובלת המאבחנת הדידקטית ר.דייטעל עם צוות קלינאיות התקשורת בהובלת ת.שטיגליץ ונ.בראון.

שיטת היגוי אות תיאור ומאפיינים
השיטה כוללת סט של ג'סטות (תנועת יד) המסמלות את כל ההגאים (עיצורים ותנועות) בעברית. הג'סטות נעשות על ידי המטפל ומהוות עבור התלמיד מערכת של רמזים אסוציאטיביים לשליפת צלילי האותיות. מה שמייחד את השיטה היא העובדה שהגיסטה כוללת רמז גם לגרפמה (אות), גם לפונמה (צליל) וגם לאופן הפקת הפונמה (לאופן ההגייה). לדוגמא: האות "ח"  מיוצגת על ידי ג'סטה בה המטפל מעביר את היד, על הגרון ומרמז על מיקום ההפקה (גרוני) ועל אופן ההפקה (ממושכת, בחכיכה). בנוסף, האצבעות יוצרות את הגרפמה (האות) "ח". מעבר לכך, כאשר האות מוקנית לתלמיד תומך הזיכרון משולב בציור של האות ובכך מתחזק הקשר גרפמי- פונמי- הפקתי.

חשוב לציין שישנם שיטות אחרות מקובלות לתמיכה ברכישת האותיות המתבססות על רמזים שונים. הייחודיות של שיטת היגוי אות מתבטאת במספר מאפיינים ותכונות שיסוכמו להלן:

  • השיטה כוללת ג'סטה ידנית שמכוונת גם למקום/אופן ההפקה הפונטי וגם מרמזת על  גרף האות
  • תמונת האות עם הרמז בתוכה – תומך הזיכרון משולב בציור של האות (האות נלמדת בתחילה עם הציור)
  • מילה קשורה סמנטית שמתחילה בצליל האות ומהווה רמז סמנטי נוסף
  • תומך הזיכרון מכוון לפונמה ולא למילה שמתחילה באותו הצליל. התלמיד רואה את האות, מעלה את הרמז שמכוון לפונמה ולא למילה ובכך מקצר תהליך שליפה ומצריך פחות מודעות פונולוגית. לדוג' האות ר- הג'סטה היא תנועה של רעשן עם היד. כאשר האצבעות יוצרות את הגרף ר  הצליל שנאמר לתלמיד הוא רררר.. ארוך ולא המילה רעשן. כלומר הרמז מכוון לשליפת צליל האות ולא למילה שמתחילה באותה צליל. זאת על מנת לקצר את התהליך של השליפה ולהפחית צורך במודעות פונולוגית של בידוד צליל פותח.
  • השיטה מאפשרת חיבור הדרגתי של עיצורים לתנועות (צירופים) באמצעות חיבור שתי ג'סטות ובכך מסייעת בתכנון הגייה.

 
יישום מדרג(א)ות ותוסף היגוי אות
השימוש בתוסף היגוי אות ביישום מדרג(א)ות אופציונאלי ונתון לבחירת המשתמש. הוא אפשרי כיום להורדה רק בגריד 3 ולא בגריד לאייפד. לאחר ההורדה של היישום, נכנסים ל"אודות היישום" ובוחרים באופציה "להתקנת ההקלטות". ניתן להשתמש בתוסף הסרטונים של שיטת היגוי אות גם ללא היכרות מוקדמת של המשתמש עם השיטה. מומלץ כמובן להתייעץ עם איש המקצוע האמון על רכישת הקריאה והכתיבה באם יש.

ניתן להוריד את הלוחות מאתר הקהילה / גריד אונליין. קישורים לגריד אונליין:
מדרג(א)ות לאייפד
מדרג(א)ות לגריד 3